dilluns, de març 13, 2006

Ljubljana (II). Plečnik

Si hi ha una ciutat la imatge de la qual està inseparablement lligada a un arquitecte, aquesta és Ljubljana. Ljubljana deu a Jože Plečnik (1872-1957) la seva façana, i és un fabulós aparador per a la seva obra.

Plečnik, deixeble d'Otto Wagner a l'Acadèmia d'Arts de Viena, fou el responsable de la restauració del castell de Praga a Hradčany, però la pràctica totalitat de la seva obra fou executada a Ljubljana, la seva ciutat natal.

La llista d'obres projectades o restaurades per Plečnik a la capital eslovena és sorprenent, inacabable: el pont i el moll de Trnovo, la muralla romana, la Plaça de la Revolució Francesa, la Biblioteca Nacional i Universitària, la plaça de Levstik, el mercat i la seva columnata, el Pont dels Dracs, els Tres Ponts, el Pont dels Sabaters, les esglésies de Sant Francesc i Sant Miquel, etc., etc., etc.

Passejar per Ljubljana és, en certa manera, endinsar-se en la maqueta de mida natural d'aquest genial creador, formar part del decorat traçat i executat per algú a qui s'ha concedit fer realitat el somni de tot demiürg.