dimecres, de febrer 28, 2007
dissabte, de febrer 24, 2007
La filosofia del llenguatge a través de la història
En un altre post havia parlat de les teories del llenguatge des del punt de vista cognitiu arran de la lectura de Los orígenes del lenguaje. Ara intento fer-me una idea des del punt de vista de la filosofia. Abans d'enfrontar-me directament amb els autors essencials prefereixo assentar les idees acudint a la Historia de la filosofía del lenguaje del professor Mauricio Beuchot, autor també d'una història de la semiòtica i d'una tractat sobre hermenèutica.
Malgrat que les fonts secundàries haurien de ser en principi més accessibles, el llibre de Beuchot és una obra per a iniciats. Suposa al lector un coneixement dels problemes de la filosofia del llenguatge, i aleshores li presenta un panorama històric de les diferents respostes al llarg de la història. Les pretensions del llibre (resumir en 327 pàgines les idees sobre el llenguatge des dels presocràtics fins al present) són massa ambicioses, i el preu a pagar és una inevitable manca de pedagogia en les explicacions. La profusa bibliografia converteix el text en una bona referència de consulta, una porta d'accés a obres més especialitzades on el lector interessat podrà aprofundir en qualssevol d'aquests autors o períodes.
Afortunadament, l'autor entra en més detall en les teories contemporànies, i dedica més esforços a explicar els conceptes principals de la teoria estructuralista de Saussure, de l'atomisme lògic de Russell, de les dues etapes de Wittgenstein i de l'enfocament pragmatista, per exemple. De tota manera, això no és suficient per a que el llec pugui trobar en aquesta obra una bona iniciació a la matèria.
Publicat per David Robert a les 12:51 0 comentaris
Etiquetes: filosofia del llenguatge
dimecres, de febrer 21, 2007
Handke i l'alienació
Publicat per David Robert a les 08:35 0 comentaris
Etiquetes: Handke, literatura centreeuropea
dissabte, de febrer 17, 2007
La cultura de la queixa
Publicat per David Robert a les 08:38 0 comentaris
Etiquetes: ètica, filosofia política, Hughes
dijous, de febrer 15, 2007
[...]
Publicat per David Robert a les 20:32 1 comentaris
Etiquetes: ciència
dimarts, de febrer 13, 2007
Dan Flavin i Vladimir Tatlin
Dan Flavin
Londres, París i Munic són les úniques ciutats europees que acullen la primera retrospectiva de l'artista nord-americà Dan Flavin (1933-1996). L'exposició Dan Flavin: a retrospective ha estat organitzada per la Dia Art Foundation en col·laboració amb la National Gallery of Art de Washington, i ha estat comissionada per Michael Govan i Tiffany Bell. Als Estats Units s'ha presentat a Washington, Fort Worth, Chicago i Los Angeles. Diumenge passat la vam visitar a la Pinakothek der Moderne de Munic.
Publicat per David Robert a les 08:43 3 comentaris
dissabte, de febrer 10, 2007
Mesures humanes. IV. Abusos estadístics, una postdata personal
Les crítiques de Gould no m'han sorprès perquè coincideixen amb la meva experiència personal. Sense ser ni de bon tros un expert, durant el període en que vaig treballar com a investigador l'estadística multivariant va ser una de les eines fonamentals en la meva recerca. En l'àrea de la química computacional i, més concretament, en el disseny de fàrmacs assistit per ordinador i les relacions quantitatives estructura-activitat (QSAR), l'anàlisi factorial i llurs variants eren emprats freqüentment i es cometien també molts dels abusos que Gould denuncia.
La majoria d'investigadors d'aquesta àrea s'havia centrat en la tasca de trobar descriptors adients per a cada cas, renunciant gairebé sempre a explicar perquè aquell conjunt de variables semblava relacionat amb la propietat estudiada. La simple correlació de les dades, reforçada per algunes validacions estadístiques addicionals, era condició suficient per a que els editors de les revistes de l'especialitat consideressin el treball d'interès i el publiquessin. A més, les dades que no eren ben descrites pel model matemàtic (outliers) s'eliminaven sovint amb explicacions pobres i sui generis.
Els treballs científics podien agrupar-se en dos grans blocs, depenent del tipus de descriptors utilitzat: un format per grans conjunts de propietats amb significació físico-química real i un algorisme de selecció d'aquell subconjunt que millor correlacionava; i un altre on els descriptors finals s'obtenien després d'aplicar algun tractament estadístic (anàlisi de components principals, escalat multidimensional). Malgrat que aparentment els resultats posseïen una significació estadística –es calculava el coeficient de correlació r², el coeficient de predicció q² per leave-one-out, es realitzava un test d'aleatorietat–, els científics cometien alguns dels errors comentats anteriorment: una pseudo-reïficació (assumir que les bones correlacions comporten que els components principals descriuen una realitat subjacent a les dades, sense preguntar-se què representen, en el cas que representin alguna cosa) i sobretot, confondre correlació amb causalitat. Hi havia en alguns casos, a més, seriosos problemes metodològics, com la sensible dependència dels resultats de paràmetres de configuració del model o el biaix en el test d'aleatorietat en aplicar-lo només sobre el subconjunt òptim i no sobre l'inicial.
En aquesta etapa, l'únic article que em va ser rebutjat va ser precisament un on qüestionava aquestes males pràctiques. Els comentaris dels referees foren pobres i pecaven de corporativistes, sense entrar a rebatre el fons de la crítica formulada, i em desmotivaren a enviar l'article a alguna altra revista. Després de llegir a Gould tinc la certesa de que les meves crítiques eren encertades, però que encara es quedaven curtes i no arribaven al fons de la qüestió. Alguns dels errors conceptuals –els més subtils i conseqüentment, aquells que és més fàcil no percebre com a errors– podien aplicar-se als meus propis treballs.
Publicat per David Robert a les 11:05 1 comentaris
Etiquetes: ciència, Darwinisme, Gould
dijous, de febrer 08, 2007
Mesures humanes. III. La crítica de Gould
L'objecte de les ires de Gould és una hidra de mil caps dels que ni tan sols els més grollers podem dir que han estat tallats, com testimonien les publicacions que encara avui continuen apareixent sobre el mateix tema. L'any passat el doctor en Psicologia Richard Lynn publicà un llibre anomenat Race Differences in Intelligence: an Evolutionary Analysis, on insisteix en les mateixes falòrnies: el QI mitjà al món és de 90 (equivalent al d'un nen de 14 anys) i decreix geogràficament de nord a sud, existeixen significatives diferències en la intel·ligència dels membres de les diferents races (essent els subsaharians i els aborígens australians els menys dotats), hi ha una relació entre intel·ligència i mida del cervell... Naturalment, Lynn extrau conseqüències de totes aquestes observacions: per exemple, la impossibilitat objectiva d'estendre el model de civilització occidental als països de l'Amèrica llatina, el Magrib o l'Àfrica negra. Llegint la recensió de J. Philippe Rushton, estusiasta admirador de Lynn i autor ell mateix d'un libel similar, hom s'adona que tots els errors metodològics denunciats a La falsa medida del hombre, així com els pitjors prejudicis racistes, sexistes i classistes disfressats d'una falsa objectivitat científica, semblen presents en aquest estudi.
(cont.)
Publicat per David Robert a les 08:30 0 comentaris
Etiquetes: ciència, Darwinisme, Gould
dilluns, de febrer 05, 2007
Mesures humanes. II. El quocient d'intel·ligència
Publicat per David Robert a les 08:46 0 comentaris
Etiquetes: ciència, Darwinisme, Gould
divendres, de febrer 02, 2007
Mesures humanes. I. La craniometria al segle XIX
Després del cervell, els científics es dedicaren a medir altres magnituds del cos humà. Ernst Haeckel establí el recapitulacionisme (sintetitzada en la sentència «l'ontogènia recapitula la filogènia»), pel qual cada individu travessa, al llarg del seu creixement, una sèrie d'estadis que es corresponen amb les diferents formes adultes dels seus avantpassats. Així, els adults negres i les dones estarien en un estadi evolutiu equivalent al dels nens de raça blanca. E.D. Cope i G. Stanley Hall es dedicaren a recollir proves d'això. Cap a l'any 1920 Louis Bolk proposaria la teoria oposada, la neotènia: els trets adults dels avantpassats es desenvolupen més ràpid en els descendents, per a convertir-se en trets juvenils d'aquests. En altres paraules, els trets dels nens de l'actualitat corresponen a trets adults dels seus avantpassats. Malgrat que la neotènia era absolutament antagònica al recapitulacionisme, sorprenentment (o no tant) ambdues arribaven a la mateixa conclusió: la raça blanca era la més avançada evolutivament (i dins d'aquesta, el sexe masculí i la classe social alta).
Publicat per David Robert a les 08:28 0 comentaris
Etiquetes: ciència, Darwinisme, Gould