dimecres, de maig 03, 2006

Transiciones

Ahir va aparèixer publicat un nou volum de la col·lecció Transiciones de l'editorial Paidós, que des d'aquest número dirigeix en Nacho López. Transiciones és una col·lecció dedicada a la divulgació científica, amb una especial atenció per aquells autors interessats en els territoris fronterers entre diferents disciplines del coneixement.

El llibre, el que fa 62 de la col·lecció, és La escalera de Jacob. En ell, el biòleg evolutiu Henry Gee explica l'estat actual en la recerca sobre el genoma humà, s'aventura a descriure el que probablement es descobreixi en un futur proper i traça els desafiaments amb que s'enfronten els científics d'aquesta matèria.

La incorporació d'en Nacho a la direcció de la col·lecció ha comportat també un canvi radical en el disseny dels volums, proveint-los d'una estètica comuna que reforça la sensació d'unitat del conjunt.


Cada portada inclou una il·lustració del caricaturista francès Jean Ignace Isidore Gérard «Grandville» (1803-1847) relacionada d'alguna manera amb el contingut del llibre. Grandville conreà els dibuixos satírics innaturals i absurds, amb una especial afició pels insectes antropomòrfics com el del dibuix que acompanya al llibre. Es diu d'ell que és un antecedent directe del surrealisme, així com que va servir d'inspiració a Lewis Carroll per a la seva Alícia.


Molta sort amb aquest il·lusionant projecte, Nacho.