dimecres, de maig 17, 2006

Munic, ciutat de novel·la

Munic és la primera ciutat editora d'Europa i la segona del món després de New York. La Stadtbibliothek, amb 10 milions de llibres, és la biblioteca municipal més gran d'Alemanya. També posseeix la biblioteca de literatura infantil i juvenil més gran del món, amb mig milió de llibres en 130 idiomes, i la Literaturhaus, que programa multitud d'activitats relacionades amb la literatura. I malgrat aquesta impressionant carta de presentació, és una ciutat que ha prestat els seus carrers i places a molt poques novel·les importants.

La més rellevant és, probablement, Palomas en la hierba (Tauben im Gras, 1951), de Wolfgang Koeppen. En ella es retrata la vida en un dia d'un grup de persones al Munic de 1949, en runes i ocupat per tropes de l'exèrcit aliat. Entre severes privacions, la ciutat intenta refer-se i començar de nou, alliberant-se de la rèmora del seu passat immediat i superant la humiliació que suposa ser tutelats per forces estrangeres. Per les seves pàgines desfilen la misèria, la frustració, els prejudicis racials, la desesperació, les frívoles evasions... El crític Marcel Reich-Ranicki va qualificar la novel·la d'«obra mestra», digué del seu estil que «les seves frases recorden de vegades cascades d'una força i bellesa increïbles» i de l'autor, que era «el més original poeta en prosa, l'estilista més excel·lent de la nostra literatura contemporània». Per a Günter Grass Koeppen era «el millor autor alemany de la seva època».

Els escenaris de la ciutat, però, no constitueixen un element essencial en l'acció, i a més Koeppen va voler emmascarar-los. Els pocs carrers que s'esmenten –la Fuchstraβe, la Bräuhausgaβe, la Böttcherplatz, la Hauptstraβe– no existeixen amb aquests noms, ni tampoc el Café Schön on es reunien els soldats negres de l'exèrcit americà. Hi ha una referència a «la cerveseria» que identifica clarament la famosa Hofbräuhaus, algunes mencions a localitats bavareses (Würzburg, Starnberg) i poca cosa més.

Wolfgang Koeppen va residir a Munic des de 1945 fins la seva mort el 1996, al tercer pis d'un edifici del número 45 de la Widenmayerstraβe, al barri de Lehel, a la riba del riu Isar.