L'enciclopèdia dels morts
El relat –inquietantment borgià– que intitula el llibre La enciclopedia de los muertos de Danilo Kiš narra la història d'una dona que descobreix una incommensurable enciclopèdia redactada per una misteriosa secta religiosa on es recullen les dades de totes les persones difuntes, a fi de preparar-se pel Judici Final. Una nota final de l'autor ens informa que el mateix mes de la publicació del llibre (maig de 1981), el diari iugoslau Duga reportava l'existència real d'un registre necrològic similar. De vegades la realitat s'acosta sorprenentment a la ficció.
A Salt Lake City (Utah), la Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, una important congregació mormona, va erigir el segle passat la major biblioteca genealògica del món, la Family History Library. Les dades d'aquesta institució causen vertigen: un edifici de cinc plantes (13,200 m) que emmagatzema, en condicions òptimes d'humitat, temperatura i llum, més 2,4 milions de microfilms i altres fonts en les que hi ha registrats 725 milions de noms de persones mortes, extrets de partides de naixement o matrimonials d'arreu del món. La societat ha fet una ingent tasca d'investigació, relacionant més de 80 milions de noms en famílies. Qualsevol persona interessada pot accedir lliurement al fons documental de la biblioteca, ja sigui presencialment o a través d'un servei web. Val a dir que Espanya no figura entre els països pels que s'han creat índexs de cerca. La Family History Library té l'origen en la Genealogical Society of Utah, fundada el 1894, i ha comptat amb diverses seus, que van haver d'anar abandonant-se a mesura que el fons documental augmentava. Els registres microfilmats originals es guarden en una càmera cuirassada a Granite Mountain, Little Cottonwood Canyon, en una instal·lació de túnels creada el 1963 perforant literalment la muntanya.
Més curiós resulta esbrinar la motivació per a tal descomunal tasca. La genealogia té una importància capital per als mormons degut a la profecia de Malaquies: «Ell farà que els pares es reconciliïn de cor amb els fills, i els fills amb els pares. Així, quan jo vindré, no hauré de consagrar el país a l'extermini» (Ml 3,24). Cada mormó, gràcies a aquest arxiu, pot retrocedir en el temps ascendint pel seu arbre genealògic i batejar pòstumament tots els seus avantpassats que no tingueren coneixença de la revelació mormona. Aquesta pràctica ja ha comportat alguna agra polèmica amb la comunitat jueva, que retreu que les víctimes de l'Holocaust nazi hagin format part d'aquest ritus baptismal mormó sense el consentiment de llurs descendents.
Els interessats poden obtenir més informació a l'obra de James B. Allen, Jessie L. Embry i Kahlile B. Mehr Hearts Turned to the Fathers: A History of the Genealogical Society of Utah, 1894-1994 (BYU Studies, Brigham Young University, Provo, Utah 1995).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada