dissabte, de juliol 15, 2006

L'arxiu Milken

El caràcter emprenedor de la societat civil nord-americana ens hauria de produir una sana enveja.

Lowell Milken, conegut filantrop i cofundador amb el seu germà Michael de la Milken Family Foundation, va crear el 1990 l'anomenat Milken Archive, una iniciativa que pretenia redescobrir, preservar i difondre la música jueva feta als Estats Units, ja fós per músics nascuts en aquell país o bé per immigrants. A més d'aquests objectius, el Milken Archive es proposà recopilar i publicar documentació històrica sobre la música jueva americana, així com engrandir i reforçar el repertori litúrgic de les sinagogues. Neil W. Levin, un professor universitari de prestigi internacional especialitzat en música jueva, va ser escollit com a director artístic del projecte.

Mentre que les obres seglars dels grans compositors americans d'origen jueu (Berlin, Gershwin, Weill, Bernstein) estan àmpliament a l'abast dels melòmans, aquelles més lligades a la consciència religiosa havien quedat injustament relegades, fins el punt que existien moltes obres que desapareixien poc temps després de ser composades i interpretades per no disposar d'un enregistrament sonor que les fés perdurar en el temps.


L'arxiu dóna cabuda a tot tipus de composició musical (òpera, drama musicat, simfonia, concert, música de cambra, obra vocal, cançó popular, klezmer, etc.) basant-se en criteris com la llengua, el contingut dels textos, els modes musicals, la funció religiosa o el context històric.

El 2004 es commemorava el 350è aniversari de l'arribada dels primers jueus a Amèrica, el 1654. El Milken Archive va voler celebrar aquesta assenyalada data llançant, a través del segell discogràfic Naxos, una sèrie de 50 CDs amb una selecció de les més de 600 obres que formen el material de l'arxiu, en una col·lecció que du per títol American Jewish Music i que forma part distingida de l'existent American Classics. L'acord amb Naxos incloïa la distribució a 57 països d'aquesta sèrie a un preu reduït (al voltant de 6€ cada CD).

L'interès d'aquesta música va més enllà del purament testimonial, i ens permet gaudir d'obres de compositors reputats (Milhaud, Weill, Bernstein, Brubeck) i descobrir-ne d'altres de gran qualitat. El nivell dels enregistraments és més que notable, i el productor David Frost ha estat guardonat amb un premi Grammy pels cinc CDs que va gravar per a la col·lecció.