dissabte, de maig 24, 2008

Kafka a Munic

La Literaturhaus de Munic programa fins el mes d'agost una exposició anomenada «El món de Kafka. La seva vida en imatges» (Kafkas Welt. Sein Leben in Bildern). Es tracta d'un conjunt de fotografies recopilades pel professor Hartmut Binder, especialista en l'escriptor txec. Només se n'exhibeix una petita part, unes cent-cinquanta, però el llibre al que ha donat lloc la recerca de Binder té prop de nou-centes pàgines i moltes més imatges. L'exposició es complementa amb una completa audioguia i la projecció d'una entrevista a Max Brod de 1968 i una altra a la pianista Alice Herz-Sommer, amiga de Kafka.

Naturalment, hi figura la mitja dotzena de fotografies més conegudes de Kafka, però també algunes que no havia vist mai: fotos d'infant, escolars, a la platja amb un desconegut... Hi ha fotografies de Praga, de les cases on va viure, del negoci patern, de tots els membres de la família, de la institució d'assegurances on treballava, del seu editor Kurt Wolff, de col·legues escriptors (Werfel, Weiss, Urzidil), de Max Brod, d'amigues (no només Milena, Felice i Dora, també d'altres que no coneixia), llocs d'estades de vacances, la partida de naixement, documents escolars, portades de primeres edicions de les seves obres i cartes manuscrites —fascinant cal·ligrafia!—, entre les que figuren la Carta al pare o la darrera carta que va escriure des del Sanatorium Wienerwald, un dia abans de morir.

A l'exposició m'assabento de que Kafka va passar per Munic a principis de novembre de 1916. S'allotjà a l'hotel Bayerisches Hof (encara avui un dels de més categoria de la ciutat), on es trobà amb Felice Bauer, que venia de Berlin. Va fer una lectura d'A la colònia penitenciària a la galeria Goltz, en la que Rilke hi fou present. Probablement fou l'única vegada que ambdós genis coincidiren i parlaren, però no hi ha constància. No era la primera vegada que Kafka visitava la capital bavaresa: el 1903 havia intentat matricular-se sense èxit a la universitat de Munic, i el 1911 va aturar-se amb Max Brod per a fer una ruta nocturna per la ciutat. L'enorme interès que desperta tot el que envolta Kafka ha provocat que precisament enguany Alfons Schweiggert hagi reunit els detalls d'aquests tres episodis en un llibre: Franz Kafka in München.