dimarts, de gener 15, 2008

[Hemeroteques]

Fa uns mesos vaig dedicar un extens post a la negociació entre el Govern i ETA. Malgrat totes les notícies que han anat apareixent a la premsa des d'ençà no he volgut continuar escrivint sobre el tema, però després de llegir la llarga entrevista a José Luis Rodríguez Zapatero a El Mundo (resum a I, II) m'és impossible no referir-me a aquestes declaracions.

En un moment de l'entrevista, Zapatero afirma:

— Los contactos continuaron con una situación ya muy deteriorada, muy deteriorada. Y fue debido al deseo de instancias internacionales. Al ver que tenían toda la buena voluntad de que pudiera verse la luz al final del túnel, de que aquello no fuera el fin... Pero la verdad es que había ya muy pocas posibilidades.
— ¿No le creó un conflicto ético autorizar que siguieran los contactos con quienes acababan de matar?
— En absoluto. [...] Mi principio ético era agotar hasta el último suspiro para evitar que hubiera más víctimas.

És a dir, el president reconeix obertament que els contactes amb ETA van continuar després de l'atemptat de la T-4. Però què va afirmar aleshores el Govern? Doncs Juan Cruz Osta tira d'hemeroteca i ens ho recorda. Copio:

1. Zapatero ordena suspendre totes les iniciatives per a desenvolupar el diàleg amb ETA (Comunicat de La Moncloa, 30.12.2006):
«Después del atentado terrorista contra la Terminal 4 del aeropuerto de Barajas, el presidente del Gobierno, José Luis Rodríguez Zapatero, ha ordenado suspender todas las iniciativas para desarrollar el diálogo con ETA, ya que no se dan las condiciones establecidas en la Resolución Parlamentaria de mayo de 2005.
El Gobierno considera que el atentado es absolutamente incompatible con el alto el fuego permanente que la propia ETA declaró hace nueve meses y contrario a la resolución del Parlamento de mayo de 2005. En consecuencia, como no se dan las condiciones establecidas, el presidente del Gobierno ha ordenado suspender todas las iniciativas para desarrollarese diálogo.»

2. Zapatero assegura que ETA ha posat «punto y final» (sic) al procés de pau amb l'atemptat (Reunió informal amb periodistes durant la celebració de la Pasqua Militar, recollida a El País, 06.01.2007)

3. Zapatero reitera que el diàleg ha arribat «a su punto final». (Compareixença davant la premsa al Senat després de la Conferència de Presidents, recollida per EFE, 11.01.2007)

4. Zapatero diu que «nadie se plantea un escenario de diálogo» ni amb ETA ni amb el seu entorn. I reitera que «con violencia no hay diálogo» (Declaracions en una trobada amb empresaris, recollides per EFE, 17.01.2007)

5. Zapatero assegura que «no hay ninguna expectativa de diálogo con la banda terrorista ETA» (El Mundo, 28.01.2007)

6. Zapatero garanteix que a l'actualitat «no hay ningún contacto para el diálogo» amb ETA (Entrevista a Onda Cero recollida per EFE, 15.03.2007)

7. Zapatero insisteix en que «no ha habido ningún diálogo» ni «reunión» i qualifica de «dislate» les informacions que asseguren que l'Executiu ha mantingut un diàleg amb la direcció d'ETA després de l'atemptat de la T-4 (EFE, 20.05.2007).

8. Zapatero diu que s'ha trencat tota via de diàleg amb la banda terrorista i que ara «sólo se puede pensar en una cosa»: en treballar per a que caigui sobre ETA «todo el peso de la ley» (EFE, 13.06.2007)

9. Fernández de la Vega diu que amb l'atemptat a la T-4, ETA «ha dinamitado cualquier posibilidad de buscar un fin dialogado a la violencia» (Comunicat de la Moncloa, després de la reunió entre Zapatero i Rajoy, 08.01.2007)

10. El PSOE nega contactes recents amb ETA i insta a creure «al gobierno democrático». De la Vega insisteix en que el Govern no ha mantingut «absolutamente» cap trobada amb la banda terrorista (El Mundo, 15.06.2007)

11. De la Vega desmenteix al diari Gara i nega contactes recents amb ETA (El Mundo, 16.06.2007)

12. La vicepresidenta diu que les possibilitats d'assolir la pau de forma dialogada «las enterró ETA bajo los escombros de la T-4» (EFE, 19.10.2007)

13. Rubalcaba respon al PP que el procés de pau està «roto, liquidado y acabado». Afegeix: «La violencia es incompatible con el diálogo en cualquier democracia, y esto el Gobierno lo va a mantener a capa y espada» (El Mundo, 01.01.2007)

14. Rubalcaba diu que el Govern socialista no tornarà a negociar amb ETA després de l'atemptat de la T-4 (The New York Times, 09.01.2007)

15. José Blanco diu que «no hay diálogo con violencia y si no hay diálogo no hay proceso. ETA ha escogido el peor camino y ese camino sólo tiene una salida que es la cárcel» (Comunicat del PSOE, 31.12.2006)

16. Blanco insisteix en que «la voluntad de diálogo de ETA ha quedado enterrada bajo los escombros de Barajas», i reitera que el Govern mantindrà la mateixa postura que ha mantingut fins avui: «con violencia no hay diálogo» (EFE, 02.01.2007)

17. José Blanco reitera que la postura del Govern sobre el diàleg amb ETA és «meridianamente clara», en el sentit de que la banda terrorista va trencar tota possibilitat de diàleg amb l'atemptat de la T-4 i «no hay ni habrá» més converses (EFE, 18.10.2007)

18. Fernando Moraleda afirma que no hi ha cap via de comunicació amb la banda armada des de l'atemptat d'ETA a Barajas; quan «el proceso se rompe, se rompe el diálogo». «En esa situación estamos, no ha cambiado» (Declaracions a TVE recollides por EFE, 22.03.2007)

19. López Garrido diu que «no hay ningún diálogo con ETA», perquè la banda terrorista «lo ha hecho imposible» (Entrevista a EFE, 01.04.2007)

20. López Garrido nega l'existència de converses del Govern amb ETA després de la T-4 (EFE, 13.05.2007)
«Son conversaciones absolutamente inventadas y falsas. [...] ETA puso una bomba en Barajas y destrozó toda posibilidad de diálogo, por lo tanto, no hay nada de nada sobre supuestas conversaciones, pactos o diálogos. [Esas informaciones] no tienen la más mínima credibilidad. [Hay que trabajar con] un mínimo de fundamento y consistencia».


Mentides, mentides, mentides.